Starts: 
Thursday, February 27, 2014 -
12:25 to 13:10
Specific location: 
Room 343

Málstofa Lífvísindaseturs verður haldin fimmtudaginn 27. febrúar kl. 12:25-13:10 í stofu 343 í Læknagarði

Dr. Ingibjörg Harðadóttir, prófessor í lífefna- og sameindalíffræði við Læknadeild HÍ mun fjalla um Áhrif fiskolíu í fæði á bólguviðbragð í vakamiðlaðri bólgu í músum

Bólga er nauðsynleg í vörnum okkar gegn sýklum. Hjöðnun bólgu er einnig mikilvæg til að koma í veg fyrir að hún verði krónísk. Krónísk bólga er nú talin eiga þátt í mörgum algengum sjúkdómum eins og fituhrörnun, krabbameini, Alzheimer-sjúkdómi og liðagigt. Ómega-3 fjölómettaðar fitusýrur (FÓFS) hafa áhrif á ónæmissvör en áhrif þeirra á hjöðnun bólgu hafa lítt verið könnuð. Niðurstöður rannsókna okkar benda til að fiskolía í fæði geti dempað upphafsfasa vakamiðlaðrar bólgu í músum, leitt til hraðari hjöðnunar og aukið B1 ónæmissvar.

Erindið verður flutt á ensku

Hér má sjá dagskrá Málstofu Lífvísindaseturs vor 2014

__________________________________________________

This week BMC seminar will be given by Dr. Ingibjörg Harðardóttir, professor of biochemistry and molecular biology at the Department of Medicine of the University of Iceland. 

Title: The effects of dietary fish oil on the inflammatory response in antigen-induced inflammation in mice

Thursday 27 February at 12:25 in room 343 at Læknagarður

Abstract: Inflammation is essential for providing protection against invading organisms. After elimination of the invading organism, the inflammatory reaction must be successfully resolved and the tissue repaired. Otherwise the inflammatory reaction may progress into chronic inflammation. Chronic inflammation is currently recognized as an important component in many of the most prevalent and/or debilitating diseases in Western societies, such as atherosclerosis, cancer, Alzheimer’s disease, rheumatoid arthritis, asthma and inflammatory bowel disease. Omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) influence immune responses but their effects on resolution of inflammation and tissue repair are largely unknown. Results from our studies indicate that dietary fish oil, rich in omega-3 PUFA, dampens the inductive phase of antigen-induced inflammation in mice, leads to faster resolution as well as augmentation of the B1 adaptive immune response.

Þú ert að nota: brimir.rhi.hi.is